ORIGINAL SAMBAL BELACAN
Sambal Belacan sebenarnya tidak perlu ditumis. Cukup hanya menambah gula dan garam sudah rasa power. Cili yang paling sesuai adalah cili padi. Bukan cili thai, atau mana-mana cili. Biasanya orang Sabah ni sudah biasa dengan rasa cili padi, kalau rasa pun sudah tau itu cili padi atau tidak. Nama lainnya cili burung, mungkin sebab sudah rasa pedas, rasa ingin terbang pula. Hahaha..
Mangga muda + Sambal Belacan = Nikmat!
Kisar halus tu lada, supaya kita makan dengan ladanya, buka dengan air, baru namanya KAW-KAW PEDAS!
Contoh Sambal Mangga, tiada peluang kita mau asingkan lada dari mangga. Biarkan menyatu. Hehehe
Apapun kalau orang yang tidak biasa makan pedas, bolehlah celup-celupkan. Yang ni nampak sedikit, tapi boleh seminggu x habis.
So, untuk menu diet, kamu boleh la cuba ni. Enjoy ur meals!
Comments
Post a Comment